Höstmatte i skogen

Idag i skogen fick barnen ett litet uppdrag. Vi tog fram ritpapper med fyra olika färger som vi kan hitta i naturen på hösten. Grönt, gult, rött och brunt. Vi skulle se om vi kunde hitta löv i alla dessa olika färger och sen sortera dem rätt och kanske räkna hur många.

Barnens hypotes var att vi skulle hitta mest bruna löv.

img_1699

Alla barn hjälptes åt att plocka löv och sortera, även de små var flitiga.

img_1700

img_1702

img_1712

img_1716

Efter en stund hade det blivit några fina högar med löv, några större och några lite mindre.
Barnen gissade på att vi samlat flest röda löv och minst gula löv.

img_1701

img_1705

img_1734
Vi räknade löven och såg att vi fått ihop 133 Röda löv, 54 bruna, 36 gröna och 34 gula. Barnen hade gissat rätt!

diagram

”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar. De ska också utveckla sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp.”
// Lpfö98/10